Tarihe İmza Atmış Ünlü Hekimler

0
380

Henri Dunant

İsviçre’n insansever, 1828’de Cenevre’de (İsviçre) doğdu, 1910’da Heiden’de (İsviçre) öldü.

Uluslararası Kızılhaç teşkilâtının kurulmasını sağladı. Napoléon Ulun İtalya seferine Henri Dunant da katılmıştı. 1859 yılı temmuz ayında Solferino savaş alanı yaralılarla dolup taşmaktaydı. Ordunun mevcut iki doktoruna elinden geldiğince yardımda bulunan Dunant’ı, savaş alanında gördüğü korkunç man-zararlar dehşete düşürmüştü. Bu ineansever hemen, savaş yaralılarının yardımına koşacak bir kurumun bir an önce kurulması İçin hükümetle! nezdlnde harekete geçti 22 ağustos 1864’te İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılan bir antlaşmadan sonra uluslararası Kızılhaç komitesi kuruldu. Yeni teşkilâtın amblemi, kırmızı zemin üzerine beyaz haç olan İsviçre bayrağım tersine, beyaz zemin üzerine kırmızı haçtı. Henri Dunant, İnsanlık yararına harcadığı bunca çabadan sonra bir ara unutuldu ve sefalete düştü. Nihayét 1901 yılında kendisine Nobel Barış ödülünü verdiler.

Sigmund Freud

Avusturyalı ruh hekimi. 1856’da Freiberg’de (Avusturya) doğdu, 1939’da Londra’da öldü. Psikanalizin kurucusu.

Eserleri pek çok dile çevrilmiştir. Hekimler hastalarını, hastanın durumuna uygun İlâcı vererek tedavi etmeye çalışırlar Ruh hekimi Freud ise, genellikle «deli» diye adlandırılan ruh hastalarını tedavi etmek için, önce hastalığın temel nedenlerin i araştırıp ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Bu konuda çok sabırlı bir araştırıcı olan Sigmund Freud, sonunda yepyeni bir yöntem ortaya koymuştur. Bu yöntemin temeli, hastaya birtakım sorular sorarak, hastanın kendisinin de bilmediği kişiliği ve problemleri (kompleksler) hakkında bilgi edinmeye dayanıyordu. Bu metoda göre hekim, hastayı uyanık hâldeyken ya da hafifçe uyutuyor, ardından sorguya çekiyor, aldığı cevapları titizlikle inceleyip dikkatle yorumladıktan sonra hastalığın sebeplerini meydana çıkarıyor, o zaman da hastalığa bir çare bulmak daha çok kolaylaşıyordu. İşte bu yöntem psikanalizin doğmasını sağlamıştır.

Doktor Émile Roux

Fransız hekimi ve bakteriyologu.1885’de Confolens’da (Fransa) doğdu, 1933’de Paris’te Öldü. Difteri hastalığını tedavi etmeyi başardı.

Paris’teki Pasteur Enstitüsü onun sayesinde kurulmuştur. Pasteur’ün çalışma arkadaşlarından en tanınmışı Émile Roux’dur. Pasteur’ün kuduz ve kolera üstüne yaptığı İnceleme ve araştırmalara Roux da katılmıştır. Yine çeşitli hastalıklarla savaşmak amacıyla Paris’te açılan Pasteur Enstitüsünü kurmayı İlk defa Roux düşünmüş ve kurumu inşa ettirip teşkilatlandırmıştır. Enstitünün kuruluşu sırasında dünyanın dört bucağından sayısız bağış ve armağan gelmiştir. Bu araştırma merkezinin müdürlüğüne getirilen Roux’yu bir gün enstitüye yazılmak İsteyen birkaç Brezilyalı genç ziyaret etmişti. Fakat gençler geç kalmışlardı, çünkü enstitünün kayıtları çoktan kapanmıştı. Ama doktor, bu hevesli gençleri geri çevirmeyip enstitüye kayıtlarını yaptırdı ve kendini haklı çıkarmak İçin de onlara, enstitünün kuruluşu sırasında büyük bağışın Brezilya’dan geldiğini hatırlattı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz