Komiser Maigret
Polis romanlarının zeki komiseri, Tanınmış Belçika’lı romancı Georges Simenon tarafından 1032’de yaratıldı. En karanlık cinayetleri bile gün ışığına çıkarır.
Komiser Maigret. Belçlka’lı yazar Georges Simenon’un art arda yazdığı romanlarda, insanı şaşkın ve hayran bırakan araştırıcılık kabiliyetini ortaya koyar. Bununla beraber vücudunun hantal görünüşü, son derece işlek zekâsını keşfetmemize imkân vermez. İri gövdeli Maigret ağır ağır yürür, daima kocaman piposunu içer, az konuşur, fakat çok dinler. Olayın maddî ipuçlarıyla pek ilgilenmez; insanları ve eşyayı maharetle İnceleyerek araştırmalarını özellikle psikolojik İzlenimlere dayandırır. Komiser Maigret, okuyucularım, çok kere fakir mahallelerin gri sisleri içinde gezdirir, onları gemilerin uyukladığı hüzünlü rıhtımların kaldırımlarına sürükler. Maigret, bütün dünya ülkelerinde serüvenlerini merak ve heyecanla okuyan büyük bir okuyucu kitlesi kazanmıştır.
Sherlock Holmes
İngiliz polis hafiyesi, 1887’de Sir Arthur Conan Doyle’un kaleminden doğdu. Olaylardan sonuç çıkarmadaki üstün muhakeme gücüyle en karanlık cinayetleri aydınlatır.
Sherlock Holmes bize zaman zaman geniş kaputu, kulaklarını örten kocaman kasketi ve geçkin bir bekârın küçük alışkanlıklarıyla biraz gülünç görünür. Ama o ne yaman bir polis hafiyesidir! Kendisi özel detektif olup hiçbir polis örgütüne bağlı değildir ve araştırmalarını sadece kendi zevki için yapar. Sadık dostu ve sırdaşı Doktor Watson’la daima beraber olan hafiye, hiçbir ayrıntıyı ihmal etmeden, en küçük araştırmalardan işine başlar. Bir kibrit çöpü, azıcık toz, bir kâğıt parçası onun büyüteciyle incelendiği zaman önem kazanan değerli ipuçlarıdır. Bunlar. Holmes’in, Doktor Watson’un büyük bir hayranlıkla izlediği, son derece ilginç sonuçlara varmasına yarayan düşünceler yürütmesine yarar. Sherlock Holmes en işini bilir, ele avuca sığmaz suçluları bile mutlaka yakalamayı başarır.
Arsène Lupin
Kibar hırsız, 1907’de romancı Maurice Leblanc tarafından yaratıldı. Zavallı kimseleri zorbalıkla soyanlardan çaldıklarını sahiplerine geri verir.
Çok zarif, neşeli ve zeki bir adam olan Arsène Lupin, hasımlarına unutamayacakları oyunlar oynar, polisi aldatmak için çeşitli kılıklara, kimliklere bürünür, akrobatlık kabiliyetinden yararlanarak soyacağı evlere balkonlardan, bacalardan pencerelerden girer. Ona hiçbir kilit dayanamaz, bilmediği hiçbir gizli yer yoktur. Kibar hırsız, daima pahalı mücevherleri, değerli eşyayı, sanat eserlerini aşırır ve ayrıca soyduğu kimseleri gülünç duruma düşürür. Fakat amacı, bu hırsızlıklardan çıkar sağlamak değildir. Bunları, çok kere adaleti yerine getirmek ve haksız olarak malları ellerinden alınmış bahtsızlara mallarını geri vermek amacıyla yapar. Hatta bazen meselâ, devletin veya insanlığın çıkarları söz konusu olduğu zaman polisle işbirliği yapmayı kabul eder.