Bir İş Adamı ve İki Mucidin Hayatı

0
223

Cecil Rhodes

İngiliz iş adamı ve politikacısı, 1853’te Bishop Stortford’da (Büyük Britanya) doğdu, 1902’de Cap’ta (Güney Afrika) öldü.

İlk “elmas kralı” Cecil Rhodes, sağlığının bozukluğu sayesinde zengin olmuştur. İngiltere’nin sisinden kaçan genç adam, 1870’de Güney Afrika’ya yerleşmek üzere geldi. O tarihten birkaç yıl önce, Orange nehri yakınında oynayan bir çocuk, pırıl pırıl bir çakıl taşı bulmuştu: Oysa bu, bir elmas parçasıydı! Daha sonra oraya giden elmas arayıcıları binlerce elmas parçasıyla geri dönmüşlerdi. Cecil Rhodes, Kimberley’de, Hollandalı göçmen De Beers’in küçük çiftliğini satın aldı. Fakat amacı orayı işletmek değildi. Ancak toprak ham elmastan yana zengin görünüyordu. Rhodes kısa zamanda elmas maden ocakları işletmesini tekeline alarak bu teşebbüsüne çiftliğinin adını verdi. Böylece «De Beer Co» şirketi doğdu ve gelişti. Önemli bir siyaset ve iş adamı olan Cecil Rhodes, adını bir Afrika ülkesine, Rodezya’ya vermiştir.

Gutenberg

Johannes Gensfleisch, Gutenberg adıyla anılır. Alman matbaacısı ve mucidi, 1399’da Mainz’da (Almanya) doğdu, 1468’de aynı yerde öldü. Matbaayı geliştirdi, ayrıca yağlı ve hafif bir siyah mürekkep icat etti.

Johannes Gutenberg şüphesiz çağının en önemli kişilerinden biridir. Bu dâhi zanaatçı, baskı tekniklerini geliştirerek bilimin ilerlemesini ve insanlar arasındaki fikir alışverişini kolaylaştırmıştır. Matbaacı Coster harf kalıplarını tahtadan oyardı. Hâlbuki Gutenberg, Strasburg’da demirden harf kalıpları dökmüş ve böylece müteharrik harflerin yapımını geliştirmiştir. Baskı makinesinde de değişiklikler yapan Gutenberg, ayrıca yağlı ve hafif bir siyah mürekkep icadetmiştir. Mucit daha sonra Mainz’da, kurşunla antimuanı karıştırarak dökme demirden yapılmış harflerden daha yumuşak ve daha dayanıklı olan yeni harf kalıpları yapmıştır. Johannes Gutenberg’in bastığı elli kadar kitap arasında, bugün dünyada ancak on nüshası bulunan 1282 sayfalık bir Kutsal Kitap da bulunmaktadır Bu kitap, basılı eserlerin en ünlüsüdür.

Hippolyte Marinoni

Fransız makine uzmanı ve mucidi, 1823’te Sivry Courtry’de (Fransa) doğdu, 1904’te Paris’te öldü.

İlk büyük rotatifleri tasarladı ve yaptı. Resimli ve süreli yayınların bir gazete basımcısı için önemli olan düşük maliyet fiyatına çabuk gazete basmaktır. Bu gerçeği Marinoni de biliyordu, önceleri tezgâhtarlık, işçilik ve matbaalarda ustabaşılık yapmış olan makine yapımcısı, tabaka hâlinde kesilmiş kâğıtlara basan ve yere yatay olarak işleyen basım makinesini geliştirmek istiyordu. Bu yüzden 1867’de

Le Petit Journal (Küçük Gazete) gazetesi için saatte 20000-30000 gazete basabilen yâni eski tip basım makinelerinden on defa daha verimli bir rotatif yaptı. Dönerek işleyen bu makineye kâğıtlar, eski tip basım makinelerinde olduğu gibi tabakalar hâlinde değil de bobinler hâlinde konuluyordu. Marinoni ayrıca renkli ve çabuk baskı yapabilen bir makine daha yapmıştır. Mucit, fikirleri ve buluşlarıyla basımın büyük ölçüde gelişmesini kolaylaştırmıştır.

 

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz