Macellan
Portekizli denizci ve kâşif 1480’de sabrosa da (Portekiz) doğdu 1521’de Mactanda (Filipinler) öldü. Hemen hemen ilk defa dünya turunu yaptı.
Bir süre Portekiz’de çalıştıktan sonra bu ülkede değerinin bilinmediğini anlayan l.Macellan, İspanya kralı Kari V’in hizmetine girdi. Macellan, Amerika’nın güneyinden geçerek Hindistan’a giden yeni bir baharat yolu bulmak istiyordu. Bu isteğini krala da kabul ettirerek yola koyuldu. Fakat fırtınalı denizin sürüklediği buz parçalarına çarpmak tehlikesi yüzünden Macellan, kış mevsimi boyunca yolculuğuna aralıklı olarak devam etti. İlkbaharda kolayca yol alan gemiler bir boğaza vardılar. Bu boğazın kıyılarına Macellan ve arkadaşları Ateş Ülkesi anlamına gelen «Tierra del Fuego» adını verdiler. Çünkü bu soğuk ülkenin sakinlerle bazen ısınmak, bazen da balıkları çekmek için kıyı boyunca ateş yakıyorlardı. Daha sonra Macellan Güney denizleri-n-den geçerek Asya’nın güneydoğusundaki Filipinler’e ulaştı.
El Cano
Juan Sebastian de El Cano.
İspanyol Gemicisi. 1480’e doğru Guetaria’da (İspanya) doğdu, 1526’da Pasifik Okyanusu’nda öldü.
Macellan’ın başladığı dünya turunu tamamladı. Macelian’ın seferine katılan gemilerden Concepcion’un kaptanlığını yapan El Cano, Pasifik’te günlerce süren yolculuğu sırasında büyük güçlüklerle karşılaşmış, 60 gün boyunca geminin tayfalarıyla birlikte kemer ve pabuçlarının köselesini yemek zorunda kalmıştı. Filiplnler’deki küçük bir adada yerlilerin hücumuna uğrayan Macellan’ı ölümden kurtaramayan El Cano, bu üzücü olaydan sonra, Victoria adlı geminin kumandasını ele aldı. Hint Okyanusu’nu geçip Ümit Burnu’nu yeniden dolaştı. San Lucar’-da büyük tehlikeler ve zorluklarla karşılaştıktan sonra 6 Eylül 1522’de İspanya’ya vardı ve burada büyük bir törenle karşılandı. El Cano 1525’te Malaka adalarına doğru yeni bir keşif gezisine çıkmakla görevlendirildi. Ama ilk dünya turunu tamamlamış olan ünlü denizci ikinci kere çıktığı bu Pasifik seferi sırasında öldü.
Jean-François de Galaup, La Pérouse kontu.
Fransız denizcisi ve kâşifi.1741’de Albi yakınlarında (Fransa) doğdu, 1788’de Vanikoro’da (Pasifik) öldü. Güney denizlerinde titizlikle bilimsel keşifler yaptı.
1785’de Fransa kralı Louis XVI, ta Perouse’u Pasifik’e bir yolculuk yapmakla görevlendirdi. 0 da Boussole Astrolabe adlı savaş gemilerine bir bilginler ekibini alarak yola çıktı. Bu bilginlerin arasında Ferdinande de Lesseps’in amcası Jean Baptiste de Lesseps de vardı. Devamlı olarak Fransa’ya bilimsel raporlar yollayan La Pérouse, Japonya’ya kadar gitti, oradan da Samoa adalarına geçti. Burada Astrolabe’ın süvarisi Fleuriot de Langle, on tayfasıyla beraber öldürüldü. Bununla birlikte Pasifik’teki görevine devam eden La Pérouse, Avustralya’ya vardı. Ve Botany Bay’dan yurduna son bir mektup daha gönderdi. Kırk yıl sonra Dumont d’Urville adında bir Fransız denizcisi. Yeni Hebrides’lerde La Pérouse’un iki savaş gemisinin kalıntılarını buldu.