Köy gezisi başlıyor

0
608

Önce ipek dokuma yapımı görülüyor. Yıllardır bu işi yapan kadınlar, ipek böceğinin kozasından, kendi deyimleriyle “küfülleri”nden; ipek çekimi, sonra “çekülü” denen alet yardımıyla çile yapımını ve son evre olarak da iğ yardımıyla bükülüp tekrar çile haline getirilişini gösteriyor.

Evin büyüğü, seksen yaşlarındaki, yüzüne nur inmiş yaşlı teyze, hala iğle ipek eğiriyor. Sonra dokuma tezgahının başına geçip dokuma yapılıyor. Önce kalem üzerine ipekler dolanıp, sopalara dizilip delikli tahtaya diziliyor, istenen büyüklüğe göre çözgü ayarlanıyor. İpekler, yumak haline getirildikten sonra tarağa geçirilerek tezgaha takılıyor. Dokuma başlıyor. Masuralara dolanan ipek, mekiğin içine takılıyor. Ayaklar da “gücü” denen pedallara yerleştirilerek dokumaya başlanıyor. Mekik, sağ ayak bastığında sağdan sola, sol ayak bastığında sodan sağa gidiyor. Turistlerden isteyenler deneme yapabiliyorlar. Dokumayı yapan Nuray Ağaçarası’nın anlatımına göre; bizim görmediğimiz devamında, ipek dokuma istenen uzunluğa gelince, tezgahtan çıkartılıp top halinde küllü su ile kaynatılarak, bezler yumuşatılıyormuş…

Köyün bir diğer özelliği olan taş evleri ve içindeki kapı, pencere ve dolapları üzerindeki ahşap oymaların boyamaları ile ilgi çekiyor. Çeşitli renklerdeki işlemelerin üzerinde ustaların imzaları var. Yöredeki taşlardan yapılan duvarlar evleri yazın serin, kışın da sıcak tutuyor. Bacalardaki değişik desenler de ustaların hünerine göre çeşitleniyor. 400 yıllık tarihini her köşesinde yaşatan Çomakdağ Kızılağaç Köyü, geleneklerine de sıkı sıkıya bağlı. Köy gezisi tamamlandıktan sonra tekrar düğünün yapıldığı meydana dönülüyor balkan tours 2023.

Dibek dövme bölümü

“Dibek Dövme” bölümünde, meydandaki tarihi dibek taşında, düğünlerin baş yemeği “keşkek” yapımında kullanılacak buğday dövülmeye başlanıyor. Bu sırada erkekler zeybek oynuyor. Düğünlerde erkek evi çalgısı ve kız evi çalgısı ayrı olduğundan, temsili düğünde de aslına sadık kalınarak; düğün hangi evde geçiyorsa o evin çalgısı çalınıyor. Kız evi çalgısına “ince çalgı” deniliyor. Keman, cümbüş ve darbukadan oluşuyor. Erkek çalgısı ise davul ve zurnadan oluşuyor. Keşkeklik buğday dibekte dövülürken, erkek evinden kız evine gelen hediyelerden, çerezler ve helvalar turistlere dağıtılıyor. Meşrubat ikram ediliyor.

Nişan getirme bölümü

Ardından “Nişan Getirme” bölümüne geçiliyor. Geline verilecek hediyeler meydanda köy muhtarı ve iki şahit huzurunda açılıyor. Kıyafetler ve altın takılardan oluşan hediyeler, teker teker sayılarak kızın anne ve babasına teslim ediliyor. Köyde takılan altın takılar, iki ile dört kilo arasında değişiyor. Gelin meydana çağrılarak takıları takılıyor. Gelin kız evine dönüyor. Oyunlar oynanırken birinci günün temsili düğünü böylece sona eriyor Ege’nin parlak yıldızı Bodrum.

Şeker paralama bölümü

Düğünün ikinci gününe geçiliyor. “Şeker Paralama” denen bölümde, damatla gelin, kız evinden çıkıyor. Gelin yüzü kapalı bir şekilde meydana geliyor. Damat evinden hediye getirilen gelin şekeri, gelinin başında paralanıyor. Daha sonra damat gelinin yüzünü açıyor. Birlikte oynuyorlar. Paralanan şekerler turistlere dağıtılıyor…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz