M.0. 130-127 yılları arasına Kafkas Dağları’nın kuzeyindeki Dağıstan’dan yöreye yerleşen Bulgar Türkleri’nin “Valantur” boyunun “Karsak” oymağından alıyor ismini Kars. Türkiye’deki en eski Türkçe isme sahip olan Kars, İpek Yolu’nun güzergahında bulunması nedeniyle yüzyıllarca önemini korumuş.
Anı Antik Kenti
Türk-Ermenistan sınırını ayıran Arpaçay nehri üze-rinde, Karsak Türkleri tarafından kurulan Ani’nin içerisinde 10 adet kilise, 1 adet köprü, 3 adet yapı kalıntısı ve çok sayıda bina temeli bulunmakta. 1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan Ani’de bir saray ve kervansaray, iki cami, iki de hamam yaptırmış. Ani örenyerini çevreleyen dev surların ana girişinde Alparslan’ın 1064 yılındaki fethinden sonra yerleştirilen, Selçukluların simgesi, arslan kabartması karşılıyor ziyaretçileri tours bulgaria.
Menucehr Cami
Selçukluların Anadolu’da inşa ettikleri ilk cami olan Menucehr Cami, 1072 yılında Seddatoğul- ları’ndan Ebu Süca Manucehr tarafından yaptırılmış. İki katlı ve dikdörtgen olan cami, tavanlarında mozaik görünümlü renkli taşlar ve zengin motifli geometrik süslemeleriyle, Anadolu Selçuklu eserleri-nin en güzel örneklerinden bir tanesi.
Aziz Pırkıtch Kilisesi (Keçel Kilisesi)
Ani antik kentinde, 1034-1036 yıllarında Gregor’un torunu Abugremrizents Daklavini’nin oğlu tarafından yapılan Aziz Pirkitch Kilisesi kademeli iki kubbeden oluşuyor. Tamamı düzgün kesme “tüf taşandan yapılan kilisenin 1936 yılında yıldırım düşmesiyle yarısı tahrip olmuş.
Genç Kızlar Kilisesi (Güvercinli Kilise)
Büyük surların dışında, Arpaçay kenarında sarp bir kayalık üzerinde inşa edilen Genç Kızlar Kilisesi, “yonca” planlı olarak inşa edilmiş. Bağratlı Krallığı ‘nın son dönem yapılarından olan kilisenin kubbesi dairevi bir şekilde uzanıyor.
Büyük Katedral
Ani örenyerinin merkezinde bulunan Büyük Katedralin inşaatı Kral I. Sembat tarafından başlatılmış ve 1010 yılında I. Gagik tarafından bitirilmiş. Bazilika planlı tasarlanan katedralin tümü “tüf taşı”ndan yapılmış ve üç giriş kapısı bulunmakta. Günümüze sağlam bir şekilde ulaşan Büyük Katedral, 1064 yılında Selçukluların bölgeye hakim olmasıyla, bir süre cami olarak kullanılmış Osmanlı Mezar Taşları Detayları.
Selçuklu Sultan Sarayı
Ani örenyerinin kuzey batısında sarp kayalıklar üzerine kurulan Selçuklu Sultan Sarayı, üç katlı ve kuş-bakışı görüntüsüyle ziyaretçilerin nefesini kesmekte. 1992 yılında zemin katı restore edilen saray, 12. yüzyılın eseri olarak tarihleniyor.
Kars Kalesi
1153 yılında Saltuklu Sultanı Malik İzzeddin Salduk’un veziri Firuz Akay tarafından yaptırılan Kars Kalesi, Kars’ın kuzeyinde sarp bir kayalık tepenin üzerine kurulmuş. 250 metre uzunluktaki surları ve üç giriş kapısı bulunan kale, 1386 yılında Timur ta-rafından tahrip edilmiş. Osmanlı döneminde onarım geçiren ve Osmanlı-Rus savaşından sonra 40 yıl Rus işgali altında kalan kaleden Kars’ın gelişmiş şehir yapısı görünmekte.
Havariler Kilisesi
Kars Kalesi’nin güney eteğinde bulunan kilise, M.S. 932-937 yılları arasında Kars’ı başkent yapan Bağratli Kralı Abbas tarafından yaptırılmış. Uzun süre kilise olarak kullanıldıktan sonra, 1064 yılında Selçuklular tarafından camiye çevrilmiş. Sonraki dönemlerde yine kilise olarak kullanılan ve 1878 yılında Ruslar tarafından onarılan kilisenin, 1890 yılında yanına inşa edilen çan kulesi 1918 yılında yıkılmış. Merkezi haç planlı inşa edilen Havariler Kilisesi, 1978 yılına kadar müze binası olarak kullanılmış.