Ünlü Üç Tarihi Kaşif; Nobile, Nansen, Charcot

0
243

Umberto Nobile

İtalyan kâşifi, havacısı ve generali, 1885’de Zauro’da doğdu. Kuzey kutbu üzerinde ilk olarak güdümlü balonla uçmayı başarmıştır.

Arktika Özerinde uçmayı deneyen, ama bunu başaramayan Amundsen, Umberto Nobile’ye bir güdümlü balon ısmarladı. 11 Mayıs 1926’da Nobile, İçinde Amundsen’in de bulunduğu Norge (Norveç) adlı balonun kumandasına geçerek havalandı. Ve ertesi gün bu araç Kuzey kutbu üzerinde uçtu. Bu uçuş sırasında Amundsen, Amerikan, İtalyan ve Norveç bayraklarını balondan kutup yüzeyine birer birer attı. İki yıl sonra Nobile aynı yolculuğu yeniden gerçekleştirmeyi düşündüyse de bunu başaramadı. 25 Mayıs 1928’de İtalya adını taşıyan balonu buzlara çarparak parçalandı. Kazazedelerin tehlike işaretleri ancak 9 Haziran’da fark edilebildi. Bunun üzerine Amundsen, keşif heyetinin yardımına koştu, ama bu, cesur kâşifin hayatına maloldu. Nobile’nin arkadaşları ise bir Rus buz kıranı tarafından kurtarıldılar.

Nansen

Fridtjof Nansen, Norveçli kâşif ve insan sever. 1861’de Store-Frone’de (Norveç) doğdu, 1930’da Lysaker’de (Norveç) öldü. İnsanoğlunun kutuptaki zorluklara dayanabileceğini gösterdi.

Hem bir kayak şampiyonu, hem de bir zoolog olan Nansen, kerkisine özellikle kutup buzlarının basıncına dayanabilecek nitelikte bir gemi yaptırdı. «Fram» (ileri) adını verdiği bu gemiyle 1893’de yola çıktı. Buzlar arasında rotasını kaybederek kendini İki yıl bilimsel gözlemlere verdi. Sonra bir arkadaşıyla beraber gemiyi terk edip kızakla Kuzey kutbuna gitmeyi kararlaştırdı. Bir yıldan uzun süren bu yolculuk boyunca iki adam dayanılmaz bir soğukta ve buzlar üzerinde yürüdü, kamp kurdu. Yiyecekleri bitince de kızaklarını çeken köpekleri birer birer yediler. Kâşifler, Kuzey kutbuna ulaşamadılar ama olağanüstü yolculukları sırasında çok değerli bilgiler edindiler. Nansen bunları «Buz» ve «Sibirya» adlı eserlerinde anlattı. 1922’de de Nobel ödülünü kazandı. Adı. Svalbard ile Grönland arasındaki eşiğe verildi.

Jean Charcot

Fransız kâşifi, denizcisi ve bilgini, 1867’de Neuillysui Seine’de (Fransa) doğdu, 1936’da denizde öldü. Yeni topraklar keşfetti ve deniz bilimi üzerine araştırmalar ve incelemeler yaptı.

1903’de Charcot, Pléneau adlı bir dostuna yazdığı bir mektupta, ona kendisiyle beraber seyahat etmek İsteyip İstemediğini sormuştu. Dostunun telgrafla gelen cevabı şu oldu: «Nereye isterseniz, Ne zaman isterseniz, Ne kadar İsterseniz.» Böylece binlerce kilometrelik güney sahillerini izleyen bir keşifler dizisi başladı. Ve bu keşifler sâyesinde yeni yeni deniz haritaları hazırlandı. Daha sonra 1925’ten İtibaren Charcot, «Pourquoi Pas?» (Neden Olmasın?) adlı gemisiyle Grönland sularında dolaştı. 1928’de İçinde Amundsen olduğu hâlde denizde kaybolan deniz uçağının aranmasına o da katıldı. 1934, 1935, 1936’da Charcot, gemisiyle Fransızların düzenledikleri kutup seferlerinin başkanı Victor ve arkadaşlarını taşıdı. 15 Eylül 1936’da emektar «Pourquoi Pas?» mürettebatı ve yüküyle birlikte battı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz