Zeus
Yunan tanrılarının kralı, Kronos (Zaman) ile Rhea’nın (Yer) oğlu. Romalılar ona Jüpiter adını verdiler.
Jüpiter gezegeni Zeus’u temsil eder. Yunan Efsanelerin göre: Zeus çetin bir çocukluk ve gençlik dönemi geçirmişti. Babası Kronos’un her yeni doğan çocuğunu yutmak gibi kötü bir alışkanlığı vardı. Zous, babasının bu oburluğundan mûcize olarak kurtulmuştu. Daha sonra büyüyüp gelişmiş ve kendini güçlü hissetmeye başlayınca da babasını tahtından indirerek yerine geçmişti. Tanrılar kralı Zeus karısı Hera ve uyruklarıyla birlikte Yunanistan’da. Olympos dağının tepesindeki bulutlardan yapıtmış bir sarayda otururdu. Burada bütün bu tanrılar, yer içer, uyur ve birblrleriyle kavga ederlerdi. Zavallı ölümlü insanlar ise bu kavgaların sonucuna katlanmak zorundaydılar: Eğer Zeus’un keyfi yerinde değilse yeri göğü sarsar, fırtınaları ayaklandırır, gök gürültüsünü salıverir ve en korkunç silâhları olan yıldırımları Olympos’tan aşağı fırlatarak insanlara dehşet saçardı.
Zerdüşt
İranlı peygamber ve filozof, M. Ö. 700-630 yıllan arasında yaşadı.
İran’da yeni bir din ortaya koydu. Ancak bu filozof hakkında bilgilerimiz efsanelere dayanmaktadır. Zerdüşt’ün görüşleri, kaynağını eski Iran halk dininden alır. Filozof, bunlar Azerbaycan’da yaymaya çalıştı, fakat rahiplerin direnciyle karşılaştı. Viştapa adi ÜP prens onu korudu ve görüşlerini İran’da yaymasına imkân verdi. Zerdüşt’ün koyduğu dine, devrimizde, Hindistan’daki Parsis’ier hâlâ inanmaktadır. Bu âyinlere, ne de rahiplere ihtiyacı vardır; gerekli olan, sadece İnananların bunu takip etmesidir. Eski İran’lıların kutsal kitabı Avesta, Zerdüşt’ün sözlerini, iyilik tanrısı Ahura Mazda ile karşılıMı konuşmalar şeklinde aktarmaktadır. Zerdüşt ile bu tanrı Kötülük ve Gece tanrısı Ahriman’a karşı çetin bir savaşa girişmiştir. Savaş, yeryüzünde ve insanların kalplerinde olmaktadır, insanlar, iyilik yaparak kötülüğe karşı kesin bir zafer kazanması için iyilik tanrısına yardım etmelidir –
Buddha
Siddhartha Gotama, Sakyamuni ve Buddba da denir. Hindistanlı bilge ve filozof, M.Ö. 560’a doğru Kapilavastu’da (Nepal) doğdu, 478’e doğru Hindistan’da öldü.
Buddha’cılık veya Budizm denilen Asya dininin kurucusu. Buddha aydınlanmış demektir. Bu unvan mükemmel bilgi ye ulaşmış Buddha’cılık taraftarlarına verilir. Buddha’ların ilki Gotama olmuştur. Sakyalar kralının oğlu olan Gotama, önceleri Sakyaların bilgesi veya Sakyamuni olarak anılırdı. Babası onu son derece şatafatlı bir sarayda dünyanın dert ve sefaletinden uzak yetiştirmişti. Ama Buddha, saraydaki bu hürriyetsiz yaşayıştan bıktı. Sonunda bütün servetini bırakarak hayatı yakından tanımaya karar verdi. Çeşitli güçlüklerle karşı karşıya geldiğinde bunları daha önce tanımadığı, bilmediği için büyük bir pişmanlık duydu. Gotama Buddha daha sonra keşiş oldu, çevresindekilere bilgeliği öğütledi ve insanları, öbür dünyada mutluluğa ulaşmaları için doğru düşünmeye ve iyilik yapmaya, kötü alışkanlıklardan kurtulmaya yönelik yetiştirmiştir.
Z